Skip to main content
Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Tjedan otvorenog pristupa 2022.

24.10.2022 - 30.10.2022

“Otvorenost za klimatsku pravdu” tema je ovogodišnjeg Međunarodnog tjedna otvorenog pristupa (24.-30. listopada).

Klimatska pravednost izričito je priznanje da klimatska kriza ima dalekosežne učinke, a posljedice “nisu jednako ili pravedno raspoređene između bogatih i siromašnih, žena i muškaraca, starijih i mlađih generacija”, kako ističe UN. Ove neravnoteže moći također utječu na sposobnosti zajednica da proizvode, šire i koriste znanje o klimatskoj krizi. Otvorenost može otvoriti puteve za pravedniju razmjenu znanja i poslužiti kao sredstvo za rješavanje problema nejednakosti koje oblikuju učinke klimatskih promjena i naš odgovor na njih.

Ovogodišnji fokus na klimatsku pravdu nastoji potaknuti povezivanje i suradnju između klimatskog pokreta i međunarodne zajednice otvorene znanosti. Razmjena znanja ljudsko je pravo, a suočavanje s klimatskom krizom zahtijeva brzu razmjenu znanja preko geografskih i ekonomskih granica, kao i između različitih znanstvenih disciplina.

Međunarodni tjedan otvorenog pristupa vrijeme je za koordinaciju među zajednicama kako bi otvorenost postala standard za istraživanje i kako bi se osiguralo da je pravednost u središtu ovih inicijative. Ovogodišnja tema, koju je odabrao Savjetodavni odbor Tjedna otvorenog pristupa, prilika je za okupljanje, poduzimanje akcija i podizanje svijesti o tome kako otvorenost osigurava klimatsku pravdu. Tjedan otvorenog pristupa 2022. održat će se od 24. do 30. listopada; međutim, svi su pozvani na organiziranje rasprava i poduzimanje aktivnosti oko „Otvorenosti za klimatsku pravdu” kada je to najprikladnije tijekom cijele godine te da prilagode temu i aktivnosti svom lokalnom kontekstu.

Detalji

Početak:
24.10.2022
Kraj:
30.10.2022
Web stranica:
https://www.openaccessweek.org/theme/cr