Skip to main content

Održana radionica Hands-on workshop: Touching on Data and Open-Source Software for Open Science

autorica: Kristina Posavec

U sklopu projekta NI4OS-Europe (Nacionalna inicijativa za otvorenu znanost u Europi), 30. studenog i 1. prosinca 2022. održana je hibridna radionica „Hands-on workshop: Touching on Data and Open-Source Software for Open Science“ u organizaciji Sveučilišta u Beogradu, Instituta Ruđer Bošković i Sveučilišnog računskog centra Srce.

Radionica je okupila 20 sudionika na lokacijama u Zagrebu i Beogradu te preko 50 sudionika online.

Prvog dana radionice polaznici su imali priliku čuti više o otvorenoj znanosti, Europskom oblaku za otvorenu znanost (European Open Science Cloud, EOSC), FAIR načelima, NI4OS-Europe katalogu usluga i dostupnim alatima. Nadalje, prezentirane su teme vezane uz razvoj softvera za otvorenu znanost, Git kao sustav za upravljanje kodom te kolaborativno razvijanje softvera, licencije za softvere otvorenog koda i znanstvene rezultate.

Drugi dan radionice polaznici su se na praktičan način upoznali s osnovama rada u Gitu, prezentiran je primjer projekta izrađen u programu R te način integracije projekta u Jupiter Notebook. Tijekom radionice povela se rasprava vezano uz odabir odgovarajuće licencije za softvere otvorenog koda te je prezentirana uspostava EOSC usluga kao i uporaba alata RePol koji se može koristiti za izradu politika privatnosti i uvjeta korištenja za usluge i servise. 

Tijekom radionice predstavljeni su postojeći izazovi vezani uz napredak otvorene znanosti i korištenje slobodnog i otvorenog softvera (free and open-source software, FOSS) u znanosti te su polaznici upoznati s dostupnim NI4OS-Europe uslugama i prednostima FOSS-a.

Radionica je pokušala pružiti odgovore na pitanja vezana uz unaprjeđenja kvalitete i poboljšanja podataka o uslugama i resursima, kako razviti i poboljšati FOSS istraživački softver ili uslugu i povećati njihov doseg, kako potaknuti korištenje softvera otvorenog koda u znanosti, kako odabrati FOSS licencije: procjena, poboljšanja i preporuke te kako unaprijediti istraživanja i istraživačke podatke.

Više o projektu NI4OS-Europe.

istraživački podaci, konferencija, open access, open code, otvoreni kod, radionica, workshop