Skip to main content

Otvorenost za klimatsku pravdu • Tjedan otvorenog pristupa 2022.

Suočavanje s klimatskom krizom zahtijeva brzu razmjenu znanja preko geografskih i ekonomskih granica, kao i između različitih znanstvenih disciplina. Nastavno na to, ovogodišnji Tjedan otvorenog pristupa nastoji potaknuti povezivanje i suradnju između klimatskog pokreta i međunarodne zajednice otvorene znanosti. Prilika je to za okupljanje, poduzimanje akcija i podizanje svijesti o tome kako otvorenost osigurava klimatsku pravdu.

Kako se tema ovogodišnjeg TOP-a prilično izravno tiče svih nas, Centar za znanstvene informacije s veseljem je odlučio obilježiti Tjedan otvorenog pristupa 2022. raznim događanjima na Institutu za njegove zaposlenike te širu javnost.

Događanja koja će se održati uživo dizajnirana su po potrebama znanstvenika:

Kratki edukacijski seminari (KEKS)

Glavni događaj naslova “Ne pričaj mi priču o klimatskoj pravdi”

održat će se u četvrtak, 27. listopada 2022. od 13 do 15 sati, u dvorani 3. krila na Institutu Ruđer Bošković. Bit će u formi panel diskusije i osvrnut će se na 3 teme:

  1. Na koji način otvoreni pristup pomaže razvoju i širenju klimatske pismenosti?
  2. Može li se bez uključenja politike i morala svakog pojedinca očekivati promjena?
  3. Knjižnice kao most između znanosti i javnosti i njihova uloga u olakšavanju razmjene znanja.

Na ova pitanja, iz svog će područja djelovanja pokušati odgovoriti predavači koji su prepoznali važnost ovakvog događanja i odazvali se našem pozivu za sudjelovanje:

  • Neda Adamović, Narodna knjižnica “Petar Preradović” Bjelovar
  • Nikola Biliškov, Institut Ruđer Bošković/McGill University/Znanstvenici za klimu
  • Jelena Godrijan, Institut Ruđer Bošković
  • Melinda Grubišić Reiter, Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” Šibenik
  • Tihana Lončarić, Narodna knjižnica “Petar Preradović” Bjelovar
  • Tomislav Medak, Institut za političku ekologiju
  • Jelena Puđak, Institut Ivo Pilar/Znanstvenici za klimu

Ukoliko ne možete doći fizički, predavanje možete pratiti putem ZOOM platforme stoga vas pozivamo da s nama pokrenete raspravu o međusobnoj povezanosti otvorenog pristupa i klimatske pravde, kao i mogućim koracima za njihov razvoj.

Svaki dan je prilika za mijenjanje svijeta koji nas okružuje. Jedan od ciljeva Tjedna otvorenog pristupa 2022. je potaknuti diskusiju o aktualnim pojmovima vezanim uz klimatsku pravdu, klimatsku pismenost i otvoreni pristup kao alat za bolje razumijevanje i djelovanje protiv klimatskih promjena.

Ne zaboravite, “put od tisuću milja počinje prvim korakom!”, Lao-Tse

P.S. Osim glavnog programa pripremili smo i zabavne aktivnosti za naše ruđerovce o kojima ćete više saznati preko TV ekrana pa pozorno pratite!