Skip to main content

Obilježen Tjedan otvorenog pristupa 2021.

Prošlog tjedna je u sklopu Open Access caféa trima online događanjima, koje su zajednički organizirali Centar za znanstvene informacije IRB-a, Središnja medicinska knjižnica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Knjižnica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, obilježen Tjedan otvorenog pristupa.
Obilježavanje Tjedna održalo se od 26. do 28.10., a svaka je od tri knjižnice-organizatora jedan dan bila zadužena za odabir sadržaja i moderiranje samog događaja. 

Prvi dan, u organizaciji CZI-ja IRB-a, otvorio je Alen Vodopijevec naslovom ‘Otvoreni pristup rezultatima znanstvenih istraživanja ili “Pazi što želiš, moglo bi se i ostvariti.”’ Nakon uvodnog isječka iz filma Paywall the movie i dijela govora Herberta van de Sompela, velikog zagovaratelja decentraliziranog weba, te prilično posjećene i živahne rasprave, drugi dio koncentrirao se na otvorene istraživačke podatke i zašto je dobro upravljanje istraživačkim podacima važno za napredak znanosti i društva. Nakon animiranog videa koji problematizira nesistematiziranu pohranu istraživačkih podataka i njihovo ispravno arhiviranje, poslušali smo i stav Dr. Jason Pithera s University of British Columbia o važnosti pravilnog upravljanja istraživačkim podacima te zašto je uloga knjižnica važna u tom procesu.

Čast domaćina drugog dana obilježavanja Tjedna otvorenog pristupa pripala je Središnjoj medicinskoj knjižnici Medicinskog fakulteta i kolegici Lei Škorić. Lea je pripremila zanimljivo događanje naslova ‘Procjena kvalitete u znanosti – što “mjeriti”, kako i zašto?’ – o sustavu procjene kvalitete u znanosti, je li zaostao i kako ga možemo unaprijediti. U 60 min koliko je trajao Café, povela se zanimljiva rasprava o napretku znanstvene komunikacije, promjenama koje su se dogodile vezane uz objavljivanje znanstvenih radova, pojavu novih oblika publiciranja i novih oblika publikacija te kako ono utječe na sustav napredovanja te na, čini se, zastarjela pravila kojima se napreduje u hrvatskoj znanosti.
Filmovi koji su puštani za vrijeme događanja, kao i definicije koje je Lea navodila nalaze se u PPT prezentaciji.

Knjižnica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizirala je treći, zadnji dan obilježavanja Tjedna otvorenog pristupa 2021. naslovom ‘Plati da bi objavila/o?’. Iako se već na prvom danu diskutiralo o plaćanju naknada za objavljivanje, aktivnije se raspravljalo o trenutnim načinima objave i koliko su oni dostupni znanstvenicima različitih znanstvenih disciplina. Moderatorica Iva Melinščak Zlodi događanje je započela kratkim intervjuom s Johanom Rooryckom, koordinatorom inicijative Plan S, da bi kasnije uključila sudionike u zanimljivu i najdužu raspravu ovogodišnjeg Tjedna otvorenog pristupa. U raspravi su sudionici podijelili svoja iskustva objavljivanja u otvorenom pristupu i rekli što misle o naplati troškova za objavljivanje kako bi objavljeni rad bio dostupan svima. 

Kratkim zaključkom kako je o otvorenom pristupu važno diskutirati i kako ga je važno zagovarati na mikro i makro nivoima obilježavanje Tjedna otvorenog pristupa 2021. zatvoren je 28.10.2021. 

Cijeli je događaj u tri dana posjetilo više od 200 sudionika – znanstvenika, knjižničara i ostalih kolega koji su proveli malo više od 3 sata razgovarajući o temama otvorenog pristupa.
S obzirom na  iznenađujuće dobru posjećenost može se zaključiti da svi uključeni shvaćaju kako otvaranje znanosti ovisi o svima nama, da postoje različiti načini ostvarivanja otvorenog pristupa i kako je važno da zajednički napredujemo prema otvorenijem i pravednijem sustavu u kojem bi znanost bila dostupna svima, posredno i neposredno.

Sve tri knjižnice koje su zajedno pripremile ovaj događaj zahvaljuju svima na sudjelovanju i prenošenju važnih poruka.

Za dostupne snimke sesija kliknite na sličicu.

istraživački podaci, online, open access, open data, otvorena znanost, otvoreni pristup