Skip to main content

Tjedan otvorenog pristupa 2021. – Open Access café i neformalni razgovori

Sljedeći tjedan, od 25. do 31.10. obilježava se međunarodni Tjedan otvorenog pristupa. Kao što smo već pisali, ovogodišnja tema je “Važno je kako otvaramo znanje: izgradnja strukturne jednakosti”, a naglasak se stavlja na ravnopravnost svih stvaratelja i primatelja znanstvenih informacija.
To je poruka koju želimo naglasiti i unutar naše akademske zajednice, organiziranjem događaja u kojma se udružuju Institut Ruđer Bošković, Medicinski i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Pozivamo vas na sudjelovanje u tri Otvorena online caféa, u kojima ćemo tematizirati neke od izazova u ostvarivanju jednakosti u stvaranju i prenošenju znanja. Svaki Otvoreni café otvorit ćemo zajedničkim gledanjem kratkog (zaista kratkog!) videa kojim će biti predstavljena tema, a nastavit ćemo moderiranim razgovorom za koji se nadamo da će biti odlična prilika za susret različitih iskustava, pretpostavki i razmišljanja.

Pridružite nam se u sljedećim terminima:

Utorak, 26.10. od 14-15 sati – ZOOM
Moderator:
Alen Vodopijevec, Centar za znanstvene informacije Instituta Ruđer Bošković
Tema: Otvoreni pristup rezultatima znanstvenih istraživanja ili “Pazi što želiš, moglo bi se i ostvariti.”

Ideja o otvorenosti u znanstveno istraživačkom radu i u komuniciranju rezultata znanstvenih istraživanja implicitna je ideji same znanosti. Pojam otvorenog pristupa koji se danas koristi nastao je usporedo s razvojem interneta i world wide web-a kao inovacija u sustavu znanstvene komunikacije koja je trebala postati neposrednija, brža, učinkovitija, a sve u svrhu spoznaje, poboljšanja kvalitete života naših društava i očuvanja planeta. Počevši s ArXivom, deklaracijama (BOAI, Berlin Declaration on OA itd.), razvojem institucijskih repozitorija stigli smo do današnjeg trenutka gdje OA više nije budućnost već nešto što se prakticira, publikacije su sve dostupnije, postoji niz repozitorija što institucionalnih, što disciplinarnih, komercijalni izdavači su, nakon malo oklijevanja, objeručke prihvatili ideju, počeli smo govoriti i o potrebi dostupnosti istraživačkih podataka što se isto tako počelo provoditi u djelo. No, da li je to budućnost kakvu smo očekivali 1990-ti i 2000-tih? Jesmo li u stanju krize ili revolucije u načinima prakticiranja znanstveno-istraživačkog rada i komuniciranja rezultata istoga?

Srijeda 27.10. od 14-15 sati – ZOOM
Moderatorica:
Lea Škorić, Središnja medicinska knjižnica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Tema: Procjena kvalitete u znanosti – što “mjeriti”, kako i zašto?

Znanstveno-istraživački rad složen je proces koji predstavlja sam vrh ljudske intelektualne djelatnosti. Publikacije koje iz njega proistječu za svrhu imaju (ili bi trebale imati) širenje znanja i opći napredak društva. Kako je moguće da se tako složeni procesi često procjenjuju jednostavnim kvantitativnim metodama?
Posljednjih desetljeća sustav znanstvene komunikacije napredovao je u tehnološkom i konceptualnom smislu. Otvoreni pristup, repozitoriji, preprint servisi, novi oblici publikacija, akademske društvene mreže samo su neke od novina. Gdje je (za)ostao sustav procjene kvalitete u znanosti i kako ga možemo unaprijediti? Pridružite nam se i upoznajte se s naprednim idejama. Potaknimo raspravu o njihovoj primjeni u praksi!

Četvrtak 28.10. od 14-15 sati – ZOOM
Moderatorica:
Iva Melinščak Zlodi, Knjižnica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Tema: Plati da bi objavila/o?

Jeste li već objavili koji rad u otvorenom pristupu uz naplatu? Ili razmišljate o toj mogućnosti i smišljate moguće izvore financiranja? A možda vas zgrozi i sama pomisao da bi autori trebali platiti da bi mogli objaviti rad? U svakom slučaju, podijelite svoja iskustva i razmišljanja s kolegicama i kolegama koji dolaze iz drugih ustanova, u različitim su statusima (od doktoranada do redovnih profesora) i pripadaju sasvim različitim disciplinama. 

Dodatne informacije za ZOOM:
Join Zoom Meeting https://zoom.us/j/97548881127?pwd=WExXM3Njd0FpTCsvWUo0aDVZRXhhZz09
Meeting ID: 975 4888 1127
Passcode: 194315

KAVU ĆETE SI MORATI SKUHATI SAMI, ALI VESELIMO SE ZAJEDNIČKOM DRUŽENJU na ZOOM PLATFORMI 🙂

istraživački podaci, open access, open data, otvorena znanost, otvoreni podaci, otvoreni pristup