Skip to main content
Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Open Science Conference 2023

08.02.2023 - 10.02.2023

Free

Prvu konferenciju o otvorenoj znanosti (eng. Open Science Conference) održala je knjižnica Dag Hammarskjöld 2019. godine u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku. Globalni pokret otvorene znanosti otada je značajno obogaćen novim nacionalnim i međunarodnim politikama i odvažnim inicijativama. U jeku pandemije, 27. listopada 2020., UNESCO, WHO, CERN i Povjerenik za ljudska prava Ureda UN-a pokrenuli su Zajednički poziv za otvorenu znanost. Na drugoj svjetskoj konferenciji otvorene znanosti 2021., godinu dana nakon proglašenja pandemije, sudionici iz različitih krajeva svijeta pokrenuli su dijalog o utjecaju COVID-19 pandemije na otvorenu znanosti te na koji način može pridonijeti aktivnostima vezanim uz globalnu klimatsku krizu upotrebom znanosti, tehnologije, politika i istraživanja. Na konferenciji su analizirane aktivnosti poduzete na nacionalnoj i međunarodnoj razini, prikupljene su naučene lekcije/pouke i identificirane smjernice za budućnost. Otvorena znanost prepoznata je kao temelj ostvarivanja prava pojedinca na sudjelovanje u znanstvenom razvoju i njegovim dobrobitima. 

Ususret Međunarodnom danu žena i djevojaka u znanosti (11. veljače), od 8. do 10. veljače 2023. Treća konferencija o otvorenoj znanosti okupit će kreatore politika, predstavnike međuvladinih organizacija, istraživače, znanstvenike, knjižničare, nakladnike i sve zainteresirane. Konferencija će se tematski fokusirati na problematiku ubrzanja ciljeva održivog razvoja i demokratizaciju znanosti.  Kroz tri podteme – pravednost u otvorenom obrazovanju, reforma znanstvenog izdavaštva i jačanje sučelja između znanosti, politike i društva – sudionici će voditi rasprave o mogućnostima i izazovima otvorenih znanstvenih praksi, njihovoj sadašnjosti i budućnosti vezanoj uz ciljeve održivog razvoja, inicijative, teme i perspektive otvorenih znanstvenih metoda. Okrugli stol i rasprava između 19 uglednih osoba iz otvorene znanosti, koji je prethodio prvoj konferenciji 2019. godine, rezultirali su dokumentom s načelima za razradu čimbenika potrebnih za stvaranje globalne zajednice otvorene znanosti za ciljeve održivog razvoja. Na ovogodišnjoj konferenciji ponovno će se razmotriti ta ideja i daljnji koraci.

Konferenciju možete pratiti uživo ili online, a dodatne informacije, program konferencije i registraciju pronađite na poveznici https://www.un.org/en/library/OS23.

Organizatori

Dag Hammarskjöld Library
UNESCO
Ujedinjeni narodi

Lokacija

Sjedište Ujedinjenih naroda
405 E 42nd St
New York, 10017 United States
Pogledaj na Google maps-u
Pogledajte web stranicu Lokacija