Skip to main content

Podrška otvorenoj znanosti u Hrvatskoj

Naš stručni tim za otvorenu znanost – Bojan Macan, voditelj Centra za znanstvene informacije, i Jadranska Stojanovski, viša knjižničarka u Centru za znanstvene informacije i izvanredna profesorica na Odjelu za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru – za OpenAIRE odgovorio je na pitanja o praksi i podršci otvorenoj znanosti u Hrvatskoj.

Pojasnili su kako je Institut Ruđer Bošković, kao prvi i vodeći pobornik pokreta otvorenog pristupa u Hrvatskoj, pridonio razvoju otvorene znanosti u Hrvatskoj, koji su mehanizmi uspostavljeni za napredak komunikacije i otvorenosti u znanosti, kako i kada je IRB postao nacionalni ured za podršku otvorenog pristupa (engl. National Open Access Desk, NOAD) za OpenAIRE, te kako i danas sudjeluju u razvoju i podršci otvorene znanosti.

Što bi moglo pridonijeti razvoju otvorene znanosti u Hrvatskoj, kako se suprotstaviti aktualnim izazovima i na što će se fokusirati u nadolazećem periodu, pročitajte u intervjuu objavljenom na OpenAIRE blogu.

Centar za znanstvene informacije, Institut Ruđer Bošković, intervju, Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, OpenAIRE, otvorena znanost, otvorena znanost u Hrvatskoj, znanstvena komunikacija