Skip to main content

PUBMET 2023: Deseta međunarodna konferencija o znanstvenoj komunikaciji u kontekstu otvorene znanosti

Prva PUBMET konferencija održana je 2014. godine pod nazivom “Pluralitet pristupa znanstvenom izdavaštvu i prosudbi”, no u posljednjem desetljeću proširila je svoj fokus izvan granica tradicionalnog izdavaštva, prepoznajući važnost otvorene znanosti i šireg spektra znanstvene komunikacije. Pod novim nazivom “Znanstvena komunikacija u kontekstu otvorene znanosti”, PUBMET je postao platforma za razmjenu ideja, istraživanje i poticanje suradnje, a kroz godine je ugostio iznimne govornike i stručnjake.

Ove su godine Sveučilište u Zadru, Institut Ruđer Bošković, Hrvatska udruga za znanstvenu komunikaciju – ZNAK, Prehrambeno-biotehnološki, Medicinski i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, od 13. do 15. rujna, organizirali jubilarnu desetu PUBMET konferenciju. Fokus konferencije bio je na povratku znanstvene komunikacije iz privatne sfere prema javnom dobru, istraživale su se teme dobrih izdavačkih praksi, platforma i usluga za objavu u otvorenom pristupu; osiguravanja učinkovitih istraživanja kroz otvorene istraživačke infrastrukture; prednosti dijeljenja istraživačkih podataka te primjene umjetne inteligencije u znanstvenoj komunikaciji, evaluaciji znanstvenog rada i otvorenosti istraživačkih podataka. Sudionici su imali priliku sudjelovati u nizu pozvanih predavanja, kratkih izlaganja, radionica, posterskoj sesiji i panel raspravi o izdavačkim praksama usklađenima s UN ciljevima održivosti.

PUBMET2023 Invited Speakers

Konferenciju su obogatili pozvani predavači iz područja znanstvene komunikacije, izdavaštva i otvorene znanosti. Kathleen Shearer (Confederation of Open Access Repositories) govorila je o utjecaju slobodnog tržišta na nejednakost u pristupu znanstvenoj komunikaciji i predstavila globalnu inicijativu repozitorija CORA koja pridonosi zajedničkom napretku. Natalia Manola (OpenAIRE AMKE) istražila je mijenjajući znanstveno-istraživački krajolik kroz prizmu otvorene znanosti, usredotočivši se na stratešku upotrebu politika i alata u nastojanju stvaranja sveobuhvatnih sustava koji unaprjeđuju djelotvornost svih faza istraživanja. Luca de Santis (Net7 Srl) je predstavio inovativnu platformu GoTriple, naglašavajući važnost višejezičnosti i višekulturalnosti u znanstvenoj zajednici. Matt Hodgkinson (UK Research Integrity Office) preispitao je načine kako postojeću krizu iskoristiti za napredak u znanstvenoj komunikaciji. Na kraju same konferencije, Predrag Pale (Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva) sudionike je potaknuo na razmišljanje pitanjima vezanim uz umjetnu inteligenciju, potičući duboku refleksiju o sadašnjosti i budućnosti te tehnologije.

Snimke konferencije možete pronaći na YouTube kanalu PUBMET, a prezentacije i posteri dostupni su na programu konferencije klikom na naslov izlaganja.

conference, konferencija, open science, otvorena znanost, PUBMET, PUBMET2023, scientific communication, znanstvena komunikacija