FULIR Data – podatkovni repozitorij IRB-a

Centar za znanstvene informacije Instituta Ruđer Bošković je u sklopu aktivnosti uspostave podrške upravljanju istraživačkim podacima aktivirao podatkovni repozitorij na Dabru te migrirao postojeće skupove podataka s postojeće EPrints platforme.

Podatkovni repozitorij je nazvan FULIR Data [https://data.fulir.irb.hr] kao nadopuna našem već poznatom repozitoriju cjelovitih tekstova FULIR-u [http://fulir.irb.hr].
Budući je Dabar usklađen s “datacite” metapodatkovnom shemom, FULIR Data je uspješno registriran i u katalogu podatkovnih repozitorija Re3Data [https://www.re3data.org/repository/r3d100013529]. Usporedo s time, Dabar tim SRCE-a je uskladio OAI-PMH sucelje prema OpenAIRE smjernicama za podatkovne repozitorije te sada slijedi i registracija repozitorija na OpenAIRE platformi. Implementirane mogućnosti dostupne su za sve Dabar repozitorije koji imaju uključenu pohranu skupova podataka.

FULIR Data odgovor je na sve brojnije zahtjeve za omogućavanjem pristupa izvornim podatcima istraživanja za potrebe recenzije poslanih radova ali i za objavu skupova podataka već objavljenih radova. Osim toga, objavom podataka u otvorenom pristupu, s dodijeljenim jedinstvenim identifikatorom (URN:NBN) omogućavamo njihovo lakše pronalaženje i ponovno korištenje, a doprinosimo i transparentnosti znanstveno-istraživačkog rada kao i boljoj vidljivosti rezultata istraživanja naših znanstvenika.

Fulir, istraživački podaci, open data, otvoreni podaci, repozitorij, Research Data

Odgovori

© Centar za znanstvene informacije, Institut Ruđer Bošković. Pravila privatnosti