Skip to main content

OpenAIRE-Advance pomaže Europi krenuti dalje putem otvorene znanosti

„Što se znanje lakše širi, znanost se brže razvija.“ Tom vizijom vodi se OpenAIRE inicijativa od 2008. godine, a projekt OpenAIRE-Advance financiran od strane Europske unije (EU) otvorenu znanost čini korak bližom, obvezujući istraživanja na otvoreni pristup diljem Europe.

OpenAIRE-Advance predstavlja četvrtu fazu izgradnje OpenAIRE-ove e-infrastrukture za ubrzavanja otvorene znanosti, a više od 3 godine kretala se i dalje od toga prigrlivši i potičući otvorene i i FAIR (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable) istraživačke podatke i softvere. Osim što je pridonio Europskom oblaku za otvorenu znanost (engl. European Open Science Cloud – EOSC) nizom usluga za ubrzanje usvajanja znanosti, projekt je donio dvije ključne inovacije. Jedna je Open Research Graph kao korak prema otvorenoj metričkoj infrastrukturi, koji prikuplja zbirku metapodataka o istraživačkim podacima i stavlja ju na raspolaganje tijelima koja financiraju znanstvena istraživanja, istraživačkim organizacijama, istraživačima, istraživačkim zajednicama i izdavačima. Druga je suradnički pristup implementiranju otvorene znanosti. Nacionalni uredi za otvoreni pristup (engl. National Open Access Desks – NOADs) u svakoj državi članici EU stvaraju dugotrajne odnose sa svim sudionicima procesa istraživanja te omogućuju suradnju s istraživačkim zajednicama i stvarateljima politika. Na taj način uvelik su pridonijeli na nacionalnoj razini. Primjerice, austrijska snažna nacionalna infrastruktura sada je potpuno usklađena s OpenAIRE smjernicama te su svi belgijski repozitoriji postali sukladni s OpenAIRE-om. Finski se NOAD aktivirao u nacionalnim radnim skupinama za otvorenu znanost, a turski NOAD je odgovoran za uključivanje koncepta plana otvorene znanosti (Open Science roadmap) u nacionalni program.

Osim navedenog, tim projekta preuzeo je i promoviranje otvorene znanosti. Organizirano je sveukupno 50 nacionalnih radionica, proizvedeni su materijali za učenje i organizirano je 500 događaja za obuku.

OpenAIRE-Advance nije stao na granicama EU. Jedan od glavnih fokusa projekta bilo je i pokretanje svjetskog dijaloga s repozitorijima van Europe. Latinoamerička La Referencia uspješno je integrirana s OpenAIRE infrastrukturom, a u Africi je pokrenuta mreža repozitorija. U Kanadi je razvijen regionalni portal za rezultate istraživanja, te je kolaboracija s Ujedinjenim narodima (UN) rezultirala sadržajem u otvorenom pristupu na platformi UN2030.

Projekt OpenAIRE Nexus nastavlja s usmjeravanjem otvorene znanosti u Europi i usredotočit će se na kontinuirani rad OpenAIRE usluga.

Više pročitajte na: https://ec.europa.eu/research-and-innovation/en/projects/success-stories/all/openaire-advance-helps-move-europe-further-down-open-science-path

EOSC, Europski oblak za otvorenu znanost, open research, OpenAIRE, otvorena istraživanja, otvoreni pristup

Odgovori